Hirviruokareseptejä

Hirviruokareseptejä

Meidän perheessämme panostetaan hirvenlihojen käsittelyyn syksyllä lihojen tullessa. Meillä on periaatteena, ettemme pakasta luita. Käsittelen siis lihat siten, että niistä on helppo tehdä ruokaa. Käymme molemmat ansiotyössä, joten ruoka pitäisi saada nopeasti valmiiksi.

Lihankäsittely saantihetkellä

jauheliha -> ruskistan ja maustan ja annostelen kerta-annospusseihin tai pakastan raakana 1 kg:n litteinä paketteina 
kylkilihat -> leikkaan karjalanpaistilihoiksi ja pakastan 8 dl:n annoksiin 
selkälihat -> leikkaan karjalanpaistilihoiksi paljon kalvoja sisältävät osat ja pakastan 8 dl:n annoksiin; paremmat ja lihaisemmat osat leikaan kastikelihoiksi. 
rintalihat -> leikkaan karjalanpaistilihoiksi ja pakastan 8 dl:n annoksiin 
lapapalat -> leikkaan kastikelihoiksi osan ja mehevät lapapalat pakastan sellaisenaan paistettaviksi 
paistilihat -> leikkaan kastikelihoikt; pakastan kokonaisena sellaisenaan paistettaviksi; käsittelen rulliksi tai leikkaan grillilihoiksi 
fileet -> pakastan sellaisenaan pitkinä pötkylöinä 
vasan maksa -> pakastan kuutioina tai siivuina 
kieli -> yleensä keitän kypsäksi ja herkutellaan saman tien turpa -> anoppin hommia, en minä saa tehtyä sellaista kun hän

Jorsakin hirviherkut

HIRVIWOKKI 
Voit käyttää possusuikaleen asemesta hirvisuikaletta (esim. paistista). Suikale saisi olla mahdollisimman ohutta. Tällöin lihan kypsennysaika on tunti. Eli voit ensin ruskistaa wokkipannulla lihat ja lisätä siihen valkokaalin ja porkkanan.
KARJALANPAISTI 
8 dl hirvenlihaa kuutioina 
8 dl sianlihaa kuutioina 
sipuli 
kokonainen maustepippuri 
suola 
2 laakerinlehti 
vettä 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita lihat uunipataan ja laita pata uuniin noin puoleksi tunniksi. Käännä lihoja ja laita vielä uuniin noin 15 minuutiksi. Lisää vettä, jotta lihat peittyvät. Lisää mausteet. Laita uuniin 3 tunniksi. Tarkista välillä, että vettä ei ole haihtunut liikaa.
GRILLATTU HIRVIPAISTI 
Leikkaa hirvipaistista noin. 1,5 cm:n siivuja lihasyitä vastaisesti. Nuijia lihat voimakkaasti. Anna maustua grillikastikkeessa esim. yön yli. Grillaa molemmin puolin noin 7 minuuttia.
HIRVIKÄÄRYLEET 
 hirvipaistia siivuina 
Kippari-juustoa 
pekoni-viipaleita 
hammastikkuja/kalastajalankaa 
margariinia/voita paistamiseen

Leikkaa paistista noin 1 cm:n siivuja. Nuiji lihat. Laita päällekkäin nuijittu hirvenpaisti-siivu, juusto ja pekoniviipale. Rullaa ne kääryleeksi. Kiinnitä kääryle hammastikulla tai kalastajalangalla. Ruskista kääryleet kuumalla pannulla joka puolelta. Lado kääryleet uunivuokaan. Lisää paistinpannun huuhteluvesi ja anna hautua n. 150 asteessa muutama tunti. Ota kypsästä kääryleestä pois hammastikku/lanka ennen tarjoilua.
KASTIKELIHAT 

hirven lihaa kuutioina 
voita 
vettä 
suola 
aromisuola 
valkopippuri 
laakerinlehti 
kokonainen maustepippuri 
sipuli, valkosipuli 

mausteet: 
vaihtoehto 1) paprika, soijakastike 
vaihtoehto 2) HP-tomaattikastike 
vaihtoehto 3) valmis grillimarinadikastike 
vaihtoehto 4) huokea punaviin, 1/2 plo 
vaihtoehto 5) 1/2 dl viinietikkaa 
vaihtoehto 6) katajanmarjoja 
vaihtoehto 7) timjami

Lihasuikaleet ruskistetaan voissa. Kuumalle pannulle ei saa laittaa kuin 1/3 pannun pinta-alasta kerrallaan! Tarvittaessa haudutetaan tarttunut liha vedellä ja kaadetaan haudeliemi uunivuokaan. Ruskistetut lihat kaadetaan uunivuokaan. Maustetaan lihat ja lisätään vettä, jotta lihapalat peittyvät. Lihat annetaan olla 150 asteessa usean tunnin ajan. Jos uunin lämpötila on suurempi veden haihtumista on vahdittava.

Lihat lisätään kastikepohjaan siten, että kastike enää kiehahtaa. Kastikkeen maku tarkistetaan vasta lihojen lisäämisen jälkeen.
ROSVOPAISTI
Perusohje kuten. esim. Viitasuden keittokirjassa. Onnistuu myös hirvipaistin kanssa. Pakettiin voisi laittaa esim. kokonaisia sipuleita ja porkkanoita. Hirvipaistin voisi vuorata reilulla kerroksella pekonisiivuja.
Copyright Jorsakin (c) 2017-2018, All Rights Reserved.
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.

OK, ymmärrän tai Lisätietoja
Evästeiden tiedot
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
OK, ymmärrän