Pohja_koira

FIN KVA Vihatin Iines

FIN KVA FIN MVA Ullarhov's Renny - FIN KVA FIN MVA V-01 Koukkuvuoden Wilmasynt. 9.1.2002 k. 22.10.2011
FIN17369/02A

kasvattaja Juha Leppä, Jämsänkoski

Perustiedot
narttu

Terveys
Perusterveys erinomainen. Täydellinen hampaisto.
Lonkat A (lonkkaindeksi 111) Silmät OK (9/03, 11/07, 05/11 silmänpaine myös normaali)
Ei kanna lyhytkasvuisuuden "tappijalkaisuuden" geeniä
Kantaa riskiä sairastua glaukoomaan.
Iines menetyi hirvenmetsästyksen aikana hirven potkuun. Hirvilauma oli menossa tien yli, Iines perässä. Autoja kulki tiellä sen verran tiheään, että lauma päätti kääntyä takaisin. Iines oli vastassa ja siinä rytäkässä sai sorkasta. Koira menehtyi heti.

Ulkonäkö & luonne Mittasuhteiltaan oikea. Kookas ja siksi näyttää myös korkeajalkaiselta. Hyvät silmät, korvat ja purenta. Hyvä turkin laatu (lyhyehkö mutta erittäin tiivis). Väri tummahko. Häntä saisi kiertyä tiiviimin. Ystävällinen luonne. Liikkuu kevyesti ja sujuvasti. Koko 51,5 cm. Luonteeltaan avoin, iloinen ja HYVIN vilkas. Jos alat rapsuttamaan, Iines kyllä huomauttaa, ettei lepotaukoja sallita.

Jalostus 
Käyttöindeksi: 114 (keskitasoa parempi)
Kokeisiintulo 115 - täysieräaika 120 - Hakulaajuus 110 - Todettu löytö 110 - Haukkutiheys 106 - Seuraaminen 110 - Ykkösprosentti 112
5 pentuetta, 24 jälkeläistä:

  •  Jorsakin 1. pentue synt. 11.3.2004 (1 uros). Isänä FIN K&MVA Pakkaspojan Kusti.
  •  Jorsakin 2. pentue synt. 29.4.2005 (5 urosta). Isänä FIN KVA Honkasuon Apu eli "Roope"
  •  Jorsakin C-pentue synt. 7.1.2007 (4 urosta ja 3 narttua). Isänä FIN K&MVA Pisansalon Poju
  •  Jorsakin E-pentue synt. 16.2.2008 ( 2 urosta ja 3 narttua). Isänä FIN & S KVA Sirkkosuon Jeppo
  • Jorsakin G-pentue synt. 5.3.2009 (5 urosta ja narttu). Isänä FIN KVA Kyrönmäen Roope
Iines oli helppo astuttaa (jos uros vain yletti). Se synnytti ilman apua ja hoiti pennut esimerkillisesti. Siis ei parempaa emokoiraa voisi toivoa.

Näyttelyt & kokeet KoiraNetissä ja Metsästyskoiratietokannassa

Hyvin metsäverinen (kun pääsee vapaaksi - suoraan metsään) ja laajahakuinen, haukku kuuluva ja tiheä (90-126), melko sitkeä (aamusta iltaan - maksimi seisontahaukku n. 17 tuntia). Malttamaton ja turhankin innokas, jolloin arat hirvet siirtyvät vähänmatkaa. Meno rauhoittuu, kun on monta päivää peräkkäin metsällä. Sekä ilma- että jälkivainuinen. Tulee takaisin vasta kun omasta mielestään on tehnyt päivän työn loppuun.

Iines lähti toisen koiran mukana metsään ensimmäistä kertaa 7 kk:n ikäisenä. Muutaman kerran koirat olivat porukassa ja sitten eräänä päivänä Iines ymmärsi, ettei sen tarvitse odottaa toista, vaan itsekin homman voi hoitaa. Asuinpaikkamme vieressä on metsästysmaastot, joissa hirviä kyllä riittää. Jos koiran päästää vapaaksi, haukku alkaa lähes 100 %:n todennäköisyydellä 15 min sisällä.

Ensimmäisen kaatonsa Iines sai ensimmäisenä syksynään, sen ollessa 10 kk:n ikäinen.

Syksyn 2004 kokeita häiritsi Iineksen äänen käheys. Sitä ei näköjään pidä laskea vielä syyskuun lämpimillä keleillä työskentelemään. Silloin pitää malttaa tehdä vain pyörälenkkejä. Tämän kun opimme kantapään kautta, muina syksyinä äänen kanssa ei ole ollut ongelmia.

Syksyllä 2005 Iines loukkasi tassunsa, eäinlääkäri arveli sen astuneen metsässä piikkilankavyyhtiin. Tassu ei ei meinanut lähteä parantumaan. Kahdet kokeet jouduttiin peruuttamaan tassun takia. Ja sitten alkoi juoksu...

Syksyllä 2006 Iines oli kerran metsällä ja saaliina tuli kaksi vasaa. Koli KV-kokeeseen ilmoittauduttiin tänäkin vuonna, mutta peruttiin osallistuminen juoksun alettua...

Syksyllä 2007 Iines oli muutaman kerran kokeessa saaden juuri 80 p rajaan pisteitä, joilla ei saatu sijaa piirin kisoihin. Metsällä rouva oli muutaman kerran ja kaatoja tuli ihan mukavasti. Mieleenpäinuvin seikka tältä syksyltä oli se, kun isäntä itse joutui ampumaan samaan vetoon Iineksen haukkuun ensin vasan ja heti sen perään emän. Emä nimittäin hyökkäsi ampujan päälle ja hätälaukauksena piti sitten ampua sekin.