Hirviruokareseptejä

Hirviruokareseptejä

Meidän perheessämme panostetaan hirvenlihojen käsittelyyn syksyllä lihojen tullessa. Meillä on periaatteena, ettemme pakasta luita. Käsittelen siis lihat siten, että niistä on helppo tehdä ruokaa. Käymme molemmat ansiotyössä, joten ruoka pitäisi saada nopeasti valmiiksi.

Lihankäsittely saantihetkellä

jauheliha -> ruskistan ja maustan ja annostelen kerta-annospusseihin tai pakastan raakana 1 kg:n litteinä paketteina kylkilihat -> leikkaan karjalanpaistilihoiksi ja pakastan 8 dl:n annoksiin
selkälihat -> leikkaan karjalanpaistilihoiksi paljon kalvoja sisältävät osat ja pakastan 8 dl:n annoksiin; paremmat ja lihaisemmat osat leikaan kastikelihoiksi.
rintalihat -> leikkaan karjalanpaistilihoiksi ja pakastan 8 dl:n annoksiin
lapapalat -> leikkaan kastikelihoiksi osan ja mehevät lapapalat pakastan sellaisenaan paistettaviksi
paistilihat -> leikkaan kastikelihoikt; pakastan kokonaisena sellaisenaan paistettaviksi; käsittelen rulliksi tai leikkaan grillilihoiksi
fileet -> pakastan sellaisenaan pitkinä pötkylöinä
vasan maksa -> pakastan kuutioina tai siivuina
kieli -> yleensä keitän kypsäksi ja herkutellaan saman tien turpa -> anoppin hommia, en minä saa tehtyä sellaista kun hän


Jorsakin hirviherkut

HIRVIWOKKI Voit käyttää possusuikaleen asemesta hirvisuikaletta (esim. paistista). Suikale saisi olla mahdollisimman ohutta. Tällöin lihan kypsennysaika on tunti. Eli voit ensin ruskistaa wokkipannulla lihat ja lisätä siihen valkokaalin ja porkkanan.


KARJALANPAISTI 8 dl hirvenlihaa kuutioina

8 dl sianlihaa kuutioina
sipuli
kokonainen maustepippuri
suola
2 laakerinlehti
vettä


Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita lihat uunipataan ja laita pata uuniin noin puoleksi tunniksi. Käännä lihoja ja laita vielä uuniin noin 15 minuutiksi. Lisää vettä, jotta lihat peittyvät. Lisää mausteet. Laita uuniin 3 tunniksi. Tarkista välillä, että vettä ei ole haihtunut liikaa.


GRILLATTU HIRVIPAISTI Leikkaa hirvipaistista noin. 1,5 cm:n siivuja lihasyitä vastaisesti. Nuijia lihat voimakkaasti. Anna maustua grillikastikkeessa esim. yön yli. Grillaa molemmin puolin noin 7 minuuttia.


HIRVIKÄÄRYLEET  hirvipaistia siivuina
Kippari-juustoa
pekoni-viipaleita
hammastikkuja/kalastajalankaa
margariinia/voita paistamiseen


Leikkaa paistista noin 1 cm:n siivuja. Nuiji lihat. Laita päällekkäin nuijittu hirvenpaisti-siivu, juusto ja pekoniviipale. Rullaa ne kääryleeksi. Kiinnitä kääryle hammastikulla tai kalastajalangalla. Ruskista kääryleet kuumalla pannulla joka puolelta. Lado kääryleet uunivuokaan. Lisää paistinpannun huuhteluvesi ja anna hautua n. 150 asteessa muutama tunti. Ota kypsästä kääryleestä pois hammastikku/lanka ennen tarjoilua.

KASTIKELIHAT 

hirven lihaa kuutioina
voita
vettä
suola
aromisuola
valkopippuri
laakerinlehti
kokonainen maustepippuri
sipuli, valkosipuli


mausteet:
vaihtoehto 1) paprika, soijakastike
vaihtoehto 2) HP-tomaattikastike
vaihtoehto 3) valmis grillimarinadikastike
vaihtoehto 4) huokea punaviin, 1/2 plo
vaihtoehto 5) 1/2 dl viinietikkaa
vaihtoehto 6) katajanmarjoja
vaihtoehto 7) timjamiLihasuikaleet ruskistetaan voissa. Kuumalle pannulle ei saa laittaa kuin 1/3 pannun pinta-alasta kerrallaan! Tarvittaessa haudutetaan tarttunut liha vedellä ja kaadetaan haudeliemi uunivuokaan. Ruskistetut lihat kaadetaan uunivuokaan. Maustetaan lihat ja lisätään vettä, jotta lihapalat peittyvät. Lihat annetaan olla 150 asteessa usean tunnin ajan. Jos uunin lämpötila on suurempi veden haihtumista on vahdittava.Lihat lisätään kastikepohjaan siten, että kastike enää kiehahtaa. Kastikkeen maku tarkistetaan vasta lihojen lisäämisen jälkeen.


ROSVOPAISTIPerusohje kuten. esim. Viitasuden keittokirjassa. Onnistuu myös hirvipaistin kanssa. Pakettiin voisi laittaa esim. kokonaisia sipuleita ja porkkanoita. Hirvipaistin voisi vuorata reilulla kerroksella pekonisiivuja.